Menu Aktualności 22 468 07 68 511 547 745 Kontakt Przepisy

Tahina

Zamiast kupować – zrób sam pastę tahini – będzie aromatyczna a hummus z nią bardzo smaczny

Czym jest tahina? Jest to arabska pasta na bazie sezamu, którą można nabyć gotową w specjalnych sklepach, ale można ją też przygotować samemu.

Tahina to dokładnie zmielony sezam z olejem. Tak przyrządzoną pastę charakteryzuje delikatna goryczka; pasuje ona do dań popularnych na Bliskim Wschodzie takich jak humus oraz potraw chińskich – zazwyczaj z dodatkiem makaronu. Tahina może bazować na sezamie prażonym lub naturalnym. Najlpszym miejscem na przechowywanie tahiny to słoik, który powinien znajdować się w ciemnym miejscu, najlepiej nie w lodówce, ponieważ wtedy może zgęstnieć. Zawsze przed użyciem pasty należy ją wymieszać z powodu oleju, który z czasem gromadzi się na powierzchni.

Składniki:

  • 250 g sezamu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem jest prażenie sezamu kilka minut na patelni. W ten sposób przygotowany sezam należy utrzeć w moździerzu. W międzyczasie dodajemy oliwę z oliwek wraz z olejem sezamowym. Ucieranie należy przerwać dopiero po uzyskaniu gęstej, gładkiej, jednolitej masy. Na tym etapie pasta jest gotowa. Do jej przygotowania zamiast moździerza można użyć blendera.

STACJA KEBAB

Otwarte cały tydzień, od poniedziałku do soboty od 10:00 do 22:00 oraz w każdą niedzielę od 12:00 do 22:00

Ostatnie zamówienia z dowozem przyjmujemy godzinę przed zamknięciem lokalu.