Tahina
Czym jest tahina? Jest to arabska pasta na bazie sezamu, którą można nabyć gotową w specjalnych sklepach, ale można ją też przygotować samemu.
Tahina to dokładnie zmielony sezam z olejem. Tak przyrządzoną pastę charakteryzuje delikatna goryczka; pasuje ona do dań popularnych na Bliskim Wschodzie takich jak humus oraz potraw chińskich – zazwyczaj z dodatkiem makaronu. Tahina może bazować na sezamie prażonym lub naturalnym. Najlpszym miejscem na przechowywanie tahiny to słoik, który powinien znajdować się w ciemnym miejscu, najlepiej nie w lodówce, ponieważ wtedy może zgęstnieć. Zawsze przed użyciem pasty należy ją wymieszać z powodu oleju, który z czasem gromadzi się na powierzchni.
Składniki:
- 250 g sezamu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki oleju sezamowego
Przygotowanie:
Pierwszym krokiem jest prażenie sezamu kilka minut na patelni. W ten sposób przygotowany sezam należy utrzeć w moździerzu. W międzyczasie dodajemy oliwę z oliwek wraz z olejem sezamowym. Ucieranie należy przerwać dopiero po uzyskaniu gęstej, gładkiej, jednolitej masy. Na tym etapie pasta jest gotowa. Do jej przygotowania zamiast moździerza można użyć blendera.