Sos czosnkowy
Składniki
- jogurt (w wersji lżejszej) lub śmietana (w wersji cięższej)
- majonez
- ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
Dwa podstawowe składniki sosu to majonez oraz jogurt lub śmietana. Należy je wymieszać w proporcji 2:1 w taki sposób, aby na jedną porcję majonezu przypadały dwie porcje jogurtu lub śmietany. Do mieszanki dodajemy czosnek. Jego ilość zależy od naszych preferencji. Niektórzy preferują łagodniejszy, a inni ostrzejszy smak. Następnie można dodać przyprawy, czyli sól, pieprz i słodką paprykę. Powstałą masę należy dobrze wymieszać i zostawić na jakiś czas w lodówce. Jeżeli powstały sos nam smakuje, można go uznać za gotowy. Jeśli nie, można go uzupełnić o przyprawy w miarę potrzeb