Rosół po egipsku
Składniki:
- dwa/3 nieduże filety z kurczaka
- półtora lita wody
- 2 łyżki vegety
- marchewka
- pietruszka
- cebula
- niewielki kawałek selera
- pół pora
- dwa ząbki czosnku
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki curry
- 50 gram makaronu sojowego
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Warzywa należy obrać umyć i pokroić, a następnie wrzucić z wyjątkiem pora i czosnku do garnka razem z mięsem w celu ugotowania
Gdy zawartość garnka zostanie doprowadzona do wrzenia, zmniejszamy ogień, zbieramy pianę z powierzchni, a następnie dorzucamy vegetę i ziele
Gdy garnek chwilę postoi na małym ogniu, można dodać poru i czosnku
Potrawa powinna gotować się w ten sposób około 60 minut. Następnie, po upływie tego czasu, wyjmujemy warzywa i mięso, dodajemy soli, pieprzu, curry i papryki, oraz makaron sojowy, który powinien gotować się około 8 minut. Ostatnim krokiem jest dodanie pietruszki oraz ewentualni bazylii.