Menu Aktualności 22 468 07 68 511 547 745 Kontakt Przepisy Koronawirus
logo

Pita

Zaktualizowano 4 lutego 2021 r.
Jak samemu przygotować pitę, czyli arabski chlebek.

Czym jest pita? Jest to okrągły, płaski placek wypiekany na bazie pszenicy na Bliskim Wschodzie, zazwyczaj spożywany z dodatkiem ostrych sosów. W czasie pieczenia pita pęcznieje, czego efektem jest naturalna kieszonka, do której można nałożyć farsz. Pitę wypieka się z mąki, wody i drożdży. W dzisiejszych czasach pitą nazywa się ciasto przypominające kształtem naleśnika, w którym podaje się kebaby. W krajach Bliskiego Wschodu nazywa się ją również chlebem libańskim, syryjskim albo arabskim. Pitę można przygotować na wiele sposobów – wypełnić mięsem, serami, lub własnym farszem.

Składniki:

  • mąka (wskazana jest chlebowa ): 400 gramów
  • drożdże: 5-10 gramów
  • sól: 2 łyżeczki
  • oliwa: 4 łyżki
  • letnia woda: 250 gramów

Przygotowanie:

Sposób przygotowania

1.Łączymy wszystkie skladniki.

2.Odstawiamy wymieszane składniki na godzinę, pod przykryciem w ciepłym miejscu...

3.Dzielmy ciasto na porcje ( około12 szt)

4.Obsypujemy mąka i odczekujemy 10 minut

5.Rozwałkowujemy na cienkie placki

6.Do nagrzanego do 220 stopni piekarnika z termoobiegiem wkładamy porcjami nasze placki na około 5-6 minut.

7.Napełniamy je farszem

STACJA KEBAB

Otwarte cały tydzień, od poniedziałku do soboty od 10:00 do 22:00 oraz w każdą niedzielę od 12:00 do 22:00

Ostatnie zamówienia z dowozem przyjmujemy godzinę przed zamknięciem lokalu.