Pita
Czym jest pita? Jest to okrągły, płaski placek wypiekany na bazie pszenicy na Bliskim Wschodzie, zazwyczaj spożywany z dodatkiem ostrych sosów. W czasie pieczenia pita pęcznieje, czego efektem jest naturalna kieszonka, do której można nałożyć farsz. Pitę wypieka się z mąki, wody i drożdży. W dzisiejszych czasach pitą nazywa się ciasto przypominające kształtem naleśnika, w którym podaje się kebaby. W krajach Bliskiego Wschodu nazywa się ją również chlebem libańskim, syryjskim albo arabskim. Pitę można przygotować na wiele sposobów – wypełnić mięsem, serami, lub własnym farszem.
Składniki:
- mąka (wskazana jest chlebowa ): 400 gramów
- drożdże: 5-10 gramów
- sól: 2 łyżeczki
- oliwa: 4 łyżki
- letnia woda: 250 gramów
Przygotowanie:
Sposób przygotowania
1.Łączymy wszystkie skladniki.
2.Odstawiamy wymieszane składniki na godzinę, pod przykryciem w ciepłym miejscu...
3.Dzielmy ciasto na porcje ( około12 szt)
4.Obsypujemy mąka i odczekujemy 10 minut
5.Rozwałkowujemy na cienkie placki
6.Do nagrzanego do 220 stopni piekarnika z termoobiegiem wkładamy porcjami nasze placki na około 5-6 minut.
7.Napełniamy je farszem