Kurczak po arabsku
Składniki (dla 2 osób):
- duża pierś z kurczaka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki curry
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ok. 200 ml bulionu drobiowego
- 1 szklanka ryżu
- 2 pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
-
Do miseczki nakładamy miód, olej, imbir, curry, cynamon, pół łyżeczki pieprzu i trzy szczypty soli, a następnie dobrze mieszamy.
-
Następnie myjemy pierś z kurczaka, kroimy na drobne kawałki, które należy wymieszać z mieszanką przypraw w miseczce. Później mięso powinno dobrze nasiąknąć przyprawami w lodówce. Należy je zostawić na około pół godziny
-
Kolejny etap przygotowywania potrawy przebiega na patelni. Kurczaka należy lekko smażyć na rozgrzanym tłuszczu – do zarumienienia. W wolnej chwili ugotować ryż
-
Jako kolejny krok siekamy obrane ząbki czosnku oraz cebulę i tak przygotowane składniki dodajemy do mięsa. Wszysko zalewamy bulionem
-
Pomidory należy obrać ze skórki po uprzednim sparzeniu, pokroić w kostkę i dodać do potrawy, a następnie krótko podsmażyć
-
Przygotowany ryż mieszamy razem z kurczakiem. W przypadku gdyby bulionu było zbyt dużo, można go odlać.