Menu Aktualności 22 468 07 68 511 547 745 Kontakt Przepisy Koronawirus
logo

Hummus

Zaktualizowano 20 kwietnia 2020 r.
Przepis na popularne danie wegetariańskie wywodzące się z kuchni arabskiej.

Jest to potrawa pochodząca z Bliskiego Wschodu, a dokładnie z Libanu. Bazuje na nasionach ciecierzycy.

Składniki:

  • 5 łyżek ziaren sezamu[1]
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • mały ząbek czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 250 g odsączonej ciecierzycy z puszki (lub wystudzonej ugotowanej[2])
  • 70 - 80 ml zimnej przegotowanej wody (lub wywaru z gotowania ciecierzycy)
  • sól

Przygotowanie:

Ziarna sezamu wysypujemy na patelnię i mieszamy, aż uprażą się i nabiorą delikatnie ciemnego odcienia. Tak przygotowany sezam należy odstawić aż ostygnie i dokładnie zetrzeć. Dopiero wtedy można dodać oliwy i wszystko wymieszać. Następnie do pasty (tahini) dodajemy resztę składników: sok z połowy cytryny, czosnek, olej zezamowy. Powstałą mieszankę należy wymieszać, aż stanie się jednolita, stopniowo dodając wodę, ciecierzycę, oraz , w miarę potrzeb, sól.


  1. Tworzenie własnej mieszanki oliwy i sezamu nie jest konieczne. Można wykorzystać gotową pastę "tahina" (tahini) – około 5 łyżeczek ↩︎

  2. Należy odsączyć ciecierzycę z jednej puszki lub ugotować suchą ciecierzycę. W tym celu najlepiej zostawić nasiona na noc w zimnej wodzie, później wylać starą wodę i dolać nowej w taki sposób, aby cała zawartość pojemnika była pod powierzchnią. Następnie należy ją gotować na małym ogniu aż osiągnie miękką konsystencję – zazwyczaj około 2-3 godziny. Warto dodać do garnka dwa ząbki czosnku i gałązkę szłwii, bez dodatku soli. W przypadku gdyby woda wyparowała, można dolać wody. ↩︎

STACJA KEBAB

Otwarte cały tydzień, od poniedziałku do soboty od 10:00 do 22:00 oraz w każdą niedzielę od 12:00 do 22:00

Ostatnie zamówienia z dowozem przyjmujemy godzinę przed zamknięciem lokalu.