Hummus
Jest to potrawa pochodząca z Bliskiego Wschodu, a dokładnie z Libanu. Bazuje na nasionach ciecierzycy.
Składniki:
- 5 łyżek ziaren sezamu[1]
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka oleju sezamowego
- mały ząbek czosnku
- sok z połówki cytryny
- 250 g odsączonej ciecierzycy z puszki (lub wystudzonej ugotowanej[2])
- 70 - 80 ml zimnej przegotowanej wody (lub wywaru z gotowania ciecierzycy)
- sól
Przygotowanie:
Ziarna sezamu wysypujemy na patelnię i mieszamy, aż uprażą się i nabiorą delikatnie ciemnego odcienia. Tak przygotowany sezam należy odstawić aż ostygnie i dokładnie zetrzeć. Dopiero wtedy można dodać oliwy i wszystko wymieszać. Następnie do pasty (tahini) dodajemy resztę składników: sok z połowy cytryny, czosnek, olej zezamowy. Powstałą mieszankę należy wymieszać, aż stanie się jednolita, stopniowo dodając wodę, ciecierzycę, oraz , w miarę potrzeb, sól.
Tworzenie własnej mieszanki oliwy i sezamu nie jest konieczne. Można wykorzystać gotową pastę "tahina" (tahini) – około 5 łyżeczek ↩︎
Należy odsączyć ciecierzycę z jednej puszki lub ugotować suchą ciecierzycę. W tym celu najlepiej zostawić nasiona na noc w zimnej wodzie, później wylać starą wodę i dolać nowej w taki sposób, aby cała zawartość pojemnika była pod powierzchnią. Następnie należy ją gotować na małym ogniu aż osiągnie miękką konsystencję – zazwyczaj około 2-3 godziny. Warto dodać do garnka dwa ząbki czosnku i gałązkę szłwii, bez dodatku soli. W przypadku gdyby woda wyparowała, można dolać wody. ↩︎