Menu Aktualności 22 468 07 68 511 547 745 Kontakt Przepisy
logo

Herbata po turecku

Zaktualizowano 12 lutego 2024 r.
Poznaj niepowtarzalny smak herbaty tureckiej

Turcy stosują specjalne przepisy przygotowywania kawy i herbaty. Różnią się one na tyle od przepisów europejskich, że cechuje je niepowtarzalny smak. Niektórzy sądzą, że to kawa jest typowym napojem tureckim, jednak w rzeczywistości za narodowy napój Turcji można uznawać herbatę. Ten napój turecki – przygotowywany na bazie suszu, ma swoje korzenie w rejonie Rize położonym na wschodzie kraju. Bazą tureckiej herbaty jest więc Rize, która nadaje naparowi typowy silny smak i aromat – niepodobne do znanych nam rodzajów herbat.

W celu zaparzena herbaty tureckiej potrzebujemy następujące przyrządy: dwa imbryki, specjalne tygielki – przypominające te, w których parzy się turecką kawę. Do mniejszego imbryka należy wsypać liście herbaty Rize, ewentualnie czarnej. Drugi imbryk napełniamy wodą. Mniejsze naczynie stawia się na większym, który podgrzewamy na małym ogniu w taki sposób, aby herbata parzyła się długo.

Liście herbaty, które czekają w mniejszym tygielku, zalewamy wrzątkiem. Następnie należy uzupełnić wodę w większym (dolnym) naczyniu i ponownie doprowadzić do wrzenia. Bierzemy kubek, który napełniamy w połowie wodą z dolnego naczynia i w połowie naparem z górnego. Według tradycji herbatę najlepiej podać z dwoma kostkami cukru.

Herbatę po turecku należy serwować w małych szklankach; zawartość tygielków rozlewa się na kilka osób. Tradycyjne szklanki mają specyficzny wygląd – ich forma przypomina kwiat tulipana. Tak przygotowaną herbatę – zwaną też "czajem", należy wypić niebawem po przygotowaniu – najlepiej w ciągu półtorej godziny.

STACJA KEBAB

Otwarte cały tydzień, od poniedziałku do soboty od 10:00 do 22:00 oraz w każdą niedzielę od 12:00 do 22:00

Ostatnie zamówienia z dowozem przyjmujemy godzinę przed zamknięciem lokalu.