Menu Aktualności 22 468 07 68 511 547 745 Kontakt Przepisy Koronawirus
logo

Falafel

Zaktualizowano 20 kwietnia 2020 r.
Wegetarianskie kotleciki z cieciorki smażone na tłuszczu.

Falafel jest bazą dania głównego, przekąską, dodatkiem do kanapki. Zwykle jest przygotowany z ciecierzycy, ale równie smaczny jest z bobu łuskanego czy bobiku. Kotleciki falafelowe jemy z ogórkiem, pomidorem, sałatą, kiszonkami. Dodatkiem niezbędnym do falafela jest sos tahini - doskonały sos przygotowany z pasty sezamowej i jogurtu z przyprawami albo jogurtowy sos czosnkowy. Na Biskim Wschodzie falafel jest jednym z najpopularniejszych dań.

Składniki:

  • 600 g suszonej ciecierzycy
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki przyprawy do falafela, której skladnikami są ; kolendra, kumin, pieprz, ziele angielskie, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatałowa, mahlab.
  • łyżka soli
  • łyżeczka sody
  • kilka łyżek wody
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cieciorkę należy namoczyć na noc. Cebulę, czosnek i odsączoną cieciorkę porcjami zmielić w malakserze. Zmielone porcje przełożyć do miski, dodać posiekaną pietruszkę, przyprawy. Składniki wymieszać na jednolitą masę, która powinna być lepka. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać kilka łyżek wody i potem odstawić na 2 godziny.

Za pomocą foremki formować falafele i wrzucać bezpośrednio na rozgrzany olej. Smażyć po obu stronach. Falafel najlepiej smakuje z sałatą, ogórkami, pomidorami i sosem tahini z dodatkiem ulubionego pieczywa.

STACJA KEBAB

Otwarte cały tydzień, od poniedziałku do soboty od 10:00 do 22:00 oraz w każdą niedzielę od 12:00 do 22:00

Ostatnie zamówienia z dowozem przyjmujemy godzinę przed zamknięciem lokalu.