Falafel
Falafel jest bazą dania głównego, przekąską, dodatkiem do kanapki. Zwykle jest przygotowany z ciecierzycy, ale równie smaczny jest z bobu łuskanego czy bobiku. Kotleciki falafelowe jemy z ogórkiem, pomidorem, sałatą, kiszonkami. Dodatkiem niezbędnym do falafela jest sos tahini - doskonały sos przygotowany z pasty sezamowej i jogurtu z przyprawami albo jogurtowy sos czosnkowy. Na Biskim Wschodzie falafel jest jednym z najpopularniejszych dań.
Składniki:
- 600 g suszonej ciecierzycy
- pęczek zielonej pietruszki
- 3 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki przyprawy do falafela, której skladnikami są ; kolendra, kumin, pieprz, ziele angielskie, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatałowa, mahlab.
- łyżka soli
- łyżeczka sody
- kilka łyżek wody
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cieciorkę należy namoczyć na noc. Cebulę, czosnek i odsączoną cieciorkę porcjami zmielić w malakserze. Zmielone porcje przełożyć do miski, dodać posiekaną pietruszkę, przyprawy. Składniki wymieszać na jednolitą masę, która powinna być lepka. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać kilka łyżek wody i potem odstawić na 2 godziny.
Za pomocą foremki formować falafele i wrzucać bezpośrednio na rozgrzany olej. Smażyć po obu stronach. Falafel najlepiej smakuje z sałatą, ogórkami, pomidorami i sosem tahini z dodatkiem ulubionego pieczywa.