Menu Aktualności 22 468 07 68 511 547 745 Kontakt Przepisy

Dlaczego Kebab?

Dlaczego warto zdecydować się na kebab?

Kebab pojawił się w Polsce w latach osiemdziesiątych XXI wieku. Towarzyszyły mu inne dania typu fast-food takie jak zapiekanki, hot dogi czy frytki.

Chociaż kebab istnieje w Polsce względnie krótko, Polacy zdążyli przyzwyczaić się do tego dania i uczynić go najczęściej spożywanyą potrawą fastfoodową, która cieszy się popularnością ludzi w różym wieku. W swojej podstawowej formie kebab nie jest potrawą skomplikowaną, bo w jego skład wchodzi przede wszystkim doprawione mięso i sosywłożone w cienką pitę, bułkę czy tortillę. W Polsce na próżno szukać odpowiednika takiego dania, które można modyfikować na wiele sposobów i tworzyć ciekawe mieszanki smaków.

Chociaż często przygotowywany jest przez Turków czy Arabów, dzisiejszy kebab różni się od tego tradycyjnego, w którego skład wchodziło mięso baranie. Obecnie trudno o kebab z mięsem innym niż wołowina czy kurczak.

W różnych krajach danie to można spotkać w przeróżnych lokalnych odsłonach i sposobach podawania: może być podawany na talerzu, w misce, bułce i innych typach pieczywa. Najlepszym dodatkiem do kebaba jest sałata, kapusta, ogórki, pomidory czy zioła oraz sosy: czosnkowy, śmietanowy, ostry lub hummus.

W skojarzeniu z kebabem najczęściej przychodzi na myśl Turcja i Niemcy. Pomimo to kebab wywodzi się z cywilizacji istniejcych w Azji Mniejszej takich jak Aftganistan, Azerbejdżan, Armenia, Iran, Pakistan albo Indie, w których odkryto, że barany albo woły pieczone na ognisku są bardzo smaczne, szczególnie po ścięciu zewnętrznych, dobrze wypieczonych warstw na małe skrawki

Niektórzy sądzą, że kebab został wynaleziony przez tureckiego przybysza do Niemiec Mahmuta Aygüna, ale jest w tym tylko odrobina prawdy. Wymyślił on tylko ideę podawania kebaba na wynos. W rzeczywystości Döner – obracany grill stawiany pionowo został wynaleziony na północy Turcji przez człowieka nazywającego się Iskander Efendi. Miało to miejsce w latach siedemdziesiątych XIX wieku. Przyrządzanie miejsca w ten sposób było nie tylko apetyczne, ale i zdrowe, bo pozwalało to na pozbycie się tłuszczu spływającego na dół.

Wiele osób sądzi, że danie typu kebab jest złe dla zdrowia. Prawdopodobne taki pogląd jest efektem tego, że potrawę tą klasyfikuje się jako "fast food"; pojęcie to ma raczej negatywne konotacje. Mimo tego, prawda jest nieco inna.

Jednym z najpopularniejszych mięs w Polsce jest kurczak; często podaje się go w restauracjach a w polskich domach jest jednym z podstawowych mięs. Kurczak jest zdrowy, a jego spożycie często zalecane jest przez dietetyków

Kebab zawiera właśnie to mięso z dodatkiem sosu przygotowanego na bazie jogurtu oraz świeżej surówki pełnej dobrych dla zdrowia składników. W kebabie jest więc dużo mniej tłuszczu niż w innych daniach "fastfoodowych", takich jak hot-dogi i hamburgery zawierające pełno tłuszczu, soli – w ilościach nieodpowiednich dla zdrowej diety. Inną istotną cechą kebaba jest to, że w odróżnieniu od popularnych dań typu fast-food, mięso do tej potrawy jest pieczone, a ten sposób przyrządzania jedzenia jest dużo zdrowszy od zmażenia. Z wyjątkiem ewentualnie białego pieczywa, frytek, kebab można uważać za idealny przykład zdrowego jedzenia. Zawiera on świeże surówki, delikatne sosy i chude mięso. Potrawa zatem nie tylko smaczna, ale też zdrowa i w dodatku z dostawą na zamówienie!

STACJA KEBAB

Otwarte cały tydzień, od poniedziałku do soboty od 10:00 do 22:00 oraz w każdą niedzielę od 12:00 do 22:00

Ostatnie zamówienia z dowozem przyjmujemy godzinę przed zamknięciem lokalu.