Adana:

 

Danie to zawdzięcza swoją nazwę jednemu z największych miast Turcji – Adanie. Przepis na turecki kebab nie jest skomplikowany – potrawa jest na pozór bardzo podobna do naszych "mielonych". Jest w tym trochę prawdy, jednak tym co odróżnia adanę od innych dań jest specjalna kombinacja przypraw, które wzbogacają smak tego wyjątkowego dania.

Składniki:

  • 40 dag mielonej wołowiny
  • 40 dag mielonej baraniny ( w ostateczności wieprzowina)
  • 10 dag mielonego tłuszczu baraniego (ew. 1 łyżka masła)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryczki w płatkach (biber lub chilli)
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka pasty pomidorowej

Przygotowanie:

Najpierw należy drobno pokroić cebulę, a następnie wymieszać ją z mięsem mielonym. W przypadku braku baraniny, którą często trudno zakupić w Polsce, można dodać wieprzowinę – możliwie najchudszą. Mięso baranie jest chude i dlatego aby poprawić smak adany i nadać jej soczystości, można dodać tłuszczu baraniego i ewentualnie łyżeczkę miękkiego masła. Po wykonaniu tych czynności można dodać przyprawy. Jako substytut pasty pomidorowej posłużyć może koncentrat pomidorowy. Następnie wszystko dobrze wymieszać – możliwie jak najdłużej. Co ważne, nie należy dodawać bułki ani jajka. Tak przygotowane mięso nadziewa się na długie ostrza o szerokości dwóch centymetrów i o długości sięgającej dwóch metrów. W Polsce można zastąpić je szpikulcami szaszłykowymi. Potrawę należy grillować lub smażyć na patelni albo w piekarniku. Opiekanie powinno być względnie krótkie, aby mięso nie wyschło. Danie najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą kuskus, ale pasuje do niego wiele innych dodatków.

Składniki:

Składniki:

  • jogurt (w wersji lżejszej) lub śmietana (w wersji cięższej)
  • majonez
  • ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • 5 łyżek ziaren sezamu*
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • mały ząbek czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 250 g odsączonej ciecierzycy z puszki (lub wystudzonej ugotowanej**)
  • 70 - 80 ml zimnej przegotowanej wody (lub wywaru z gotowania ciecierzycy)
  • sól

ZOBACZ WIĘCEJ >>

ZOBACZ WIĘCEJ >>

ZOBACZ WIĘCEJ >>

Cynamon (Cinnamomum verum) jest drzewem należącym do rodziny Lauraceae, które rośnie w Indiach, Sri Lance, Indonezji, Brazylii, Wietnamie i Egipcie. Przyprawa powstaje przez wysuszenie kory drzewa. Charakterystyczny smak i aromat cynamonu powoduje, że jest on częstym gościem w naszej kuchni.

Adana

Cynamon

Hummus

Falafel

Rosół po egipsku

Składniki:

Składniki:

• 600 g suszonej

  ciecierzycy

• pęczek zielonej  pietruszki

• 3 średnie cebule

• 3 ząbki czosnku

• 3 łyżki przyprawy do falafela, której skladnikami są ; kolendra, kumin, pieprz, ziele angielskie, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatałowa, mahlab.

• łyżka soli

• łyżeczka sody

• kilka łyżek wody

• olej do smażenia

ZOBACZ WIĘCEJ >>

  • dwa/3 nieduże filety z kurczaka
  • półtora lita wody
  • 2 łyżki vegety
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • niewielki kawałek selera
  • pół pora
  • dwa ząbki czosnku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki curry
  • 50 gram makaronu sojowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

ZOBACZ WIĘCEJ >>

Składniki:

  • jogurt (w wersji lżejszej) lub śmietana (w wersji cięższej)
  • majonez
  • ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

ZOBACZ WIĘCEJ >>

ZOBACZ WIĘCEJ >>

Turcy mają swoje własne sposoby na parzenie kawy i herbaty. Sposoby te są na tyle inne od europejskich, że smak napojów okazuje się zupełnie odmienny. I – co ciekawe – to herbata, a nie kawa jest narodowym napojem Turków. Kawa jest po prostu bardziej znana nam, Europejczykom.

Sos czosnkowy

Składniki dla 2 osób:

• duża pierś z kurczaka

• 2 łyżki miodu

• 2 łyżki curry

• 3 łyżki oleju roślinnego

• 1 łyżeczka imbiru

• 1 łyżeczka cynamonu

• ok. 200 ml bulionu drobiowego

• 1 szklanka ryżu

• 2 pomidory

• 4 ząbki czosnku

• 2 małe cebule

• tłuszcz do smażenia

• sól, pieprz

Składniki:

Kurczak po arabsku

Herbata po turecku

ZOBACZ WIĘCEJ >>

ZOBACZ WIĘCEJ >>

Pita

Tahina

Składniki:

Składniki:

  • mąka (wskazana jest chlebowa ): 400 gramów
  • drożdże:  5-10 gramów
  • sól: 2 łyżeczki
  • oliwa: 4 łyżki
  •  letnia woda: 250 gramów

• 250 g sezamu

• 3 łyżki oliwy z oliwek

• 4 łyżki oleju sezamowego

ZOBACZ WIĘCEJ >>

 © STACJA KEBAB

DOSTAWA NA TELEFON

Dostawy realizujemy od pon. do sob.

w godz. 10-21

 

Minimalny koszt

zamówienia 25zł

 

Dostawy na terenie:

ANIN, WAWER, SADUL, LAS, MARYSIN WAWERSKI,

GOCŁAWEK, MIĘDZYLESIE, ZERZEŃ

 

Koszt dostawy 3zł.

OPAKOWANIE KANAPKI NA WYNOS+50 gr.

OPAKOWANIE DANIA NA WYNOS + 1PLN